JVS-3D

3D Printen

3D printen: Additive Manufacturing

Additive Manufacturing is een steeds vaker gebruikte term; het benadrukt het “volwassen”, professioneel gebruikt van 3D printen, voor diverse doeleinden als hieronder beschreven. Waar 3D printen in beginsel een hoge funfactor had, is het nu een steeds meer gebruikte toepassing om professionele productieprocessen te verbeteren, te testen of goedkoper uit te voeren.

3D printen: Onderdelen machinebouw

Bij het bouwen van een machine zijn vaak onderdelen nodig die niet standaard zijn. 3D printen is een perfecte manier om snel en relatief goedkoop een onderdeel te maken dat exact voldoet aan de eisen. JVS-3D heeft ervaring met machinebouw en kan daardoor ook met u meedenken over de beste uitvoering.

3D printen: Prototype

3D printen is een zeer geschikt middel voor het vervaardigen van prototypes. De kostprijs van 3D printen is laag en met de minimale levertijd kunt u snel weer verder. Een prototype biedt u zekerheid over de juiste uitvoering en een snelle manier om nog eventuele laatste wijzigingen door te voeren voordat u start met produceren . Er zijn diverse kunststoffen beschikbaar die geschikt zijn voor 3d printen om uw eindproduct zo dicht mogelijk te benaderen.

3D printen: Presentatie

Indien u bijvoorbeeld een ontwerp wilt presenteren bij een klant, kan een 3D print een perfecte oplossing zijn om een realistisch beeld te geven van het eindresultaat. Zelfs als het ontwerpproces zich nog in de eerste fase van het idee bevindt, kan al een 3D print gemaakt worden. Aan de hand van uw schets of 2D tekening kan JVS-3D een 3D presentatiemodel printen. Op deze wijze kunt u uw ontwerp overtuigend presenteren.

3D printen: Kleine series

JVS-3D is gespecialiseerd in het 3D printen van kleine oplagen kunststof producten. De focus ligt op snelle levering en lage kosten. 3D printen is zeer geschikt voor kleinschalige projecten. Door de brede technische kennis wordt er goed met u meegedacht, niet alleen over het 3D printproces maar indien gewenst ook over uw product. Een hoog serviceniveau tegen een aantrekkelijk tarief. De ontwikkelingen van 3D printen gaan razendsnel en er is meer mogelijk dan u denkt.

3D printen: Schaalmodel

Als u een maquette of schaalmodel nodig heeft is 3D printen een zeer geschikte techniek. Bij technische producten, woningen, vervoersmiddelen e.d. is er vaak al een 3D tekening. JVS-3D kan indien nodig ook zorgen voor een digitale 3D tekening indien deze niet beschikbaar is. Met behulp van 2D tekeningen of foto’s kan een realistisch eindresultaat neergezet worden. Tevens kan na het 3D printen gezorgd worden voor het afwerken. Denk hierbij aan aflakken of het aanbrengen van een coating. Er kan gewerkt worden met stickermateriaal om bijvoorbeeld een logo aan te brengen op het 3D printwerk.

Hoe werkt 3d-printen?

3D printen wordt ook wel Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd. Bij 3D printen wordt een product laag voor laag opgebouwd. Elke vorm kan worden geprint. Er zijn verschillende printtechnieken met verschillende resultaten. Dankzij jarenlange ervaring, al vanaf het prille begin van de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen, kan JVS-3D u professioneel bijstaan bij het maken van de juiste keuze betreffende materiaal en productietechniek. De meeste producten kan JVS-3D in huis vervaardigen.

Voordelen van 3D printen
Indien u een digitale 3D tekening aanlevert kan deze rechtstreeks worden gebruikt om te 3D printen; dit zorgt voor een korte levertijd. Afhankelijk van de benodigde printtijd kan dit in één tot enkele dagen. Hoe ingewikkeld de vorm van uw product is, het maakt de prijs voor het 3D printen niet hoger. De prijs wordt bepaald door het volume van het printwerk. Door veel tijdbesparing heeft 3D printen een lage kostprijs. De mogelijkheid om eenvoudig en snel een product te kunnen testen via het maken van een 3D model voorkomt eventuele productiefouten.

Verschillende 3D materialen en technieken

NIEUW! Ook recycled materiaal beschikbaar!

Printtechnieken die JVS-3D hanteert
FDM printen is een printtechniek met een kunststof draad die in de printkop gesmolten wordt en zo op de onderliggende laag wordt gelegd. Zo wordt het product bij het 3D printen laag voor laag opgebouwd. JVS-3D heeft verschillende printers met diverse eigenschappen. Voor bijna alle type producten, tot een formaat van 700x700x820 mm is een geschikte printer aanwezig.
SLA printen is een printtechniek waarbij een polymeer (vloeistof) lokaal wordt uitgehard met een laser. Ook hier wordt het product laag voor laag opgebouwd tijdens het 3D printen.

Materialen die gebruikt worden bij FDM printen

PLA is het beste materiaal voor het 3D printen van scherpe en gedetailleerde objecten. Het filament is gemaakt van bio-materiaal. Een onderdeel geprint in PLA geeft een mooie glans en is in veel kleuren verkrijgbaar, zelfs is het materiaal op kleur (RAL) verkrijgbaar. Een voorbeeld van een product waarvoor dit materiaal zeer geschikt is om te 3D printen, is een onderdeel voor een presentatie die mooi afgewerkt moet worden.
ABS is een taai en sterk filament, verder is het materiaal geschikt om na te bewerken. Dit filament is gemaakt van aardolie en is ook in verschillende kleuren verkrijgbaar. Een voorbeeld van een product waarvoor dit materiaal geschikt is om te 3D printen, is een electronica behuizing voor test doeleinden.
TPE is een flexibel filament. TPE heeft als eigenschappen dat het heel buigzaam is, wat het mogelijk maakt om flexibele objecten te 3D-printen. Een voorbeeld van een product waarvoor dit materiaal geschikt is, is een afdichting.
PLA – Metaal
Tegenwoordig is het ook mogelijk om metaal te 3D printen. Dit PLA-filament bevat 25% aluminium, bronzen of koperen metaaldeeltjes en geeft het 3D-printwerk (bijvoorbeeld sculpturen, accessoires of onderdelen) een unieke, metallic look.
PETG is een erg sterk en flexibel materiaal. Dankzij de combinatie van sterkte, taaiheid én flexibiliteit is het zeer geschikt om onderdelen te 3D printen die veel bewegen. Daarnaast wordt dit materiaal vaak ingezet in de voedingsmiddelenindustrie; PETG is het enige filament dat is goedgekeurd voor 3D printen in combinatie met voedingsmiddelen.
PETG carbon filament bevat 20% carbon deeltjes. Dankzij de toevoeging van carbon is dit materiaal beter bestand tegen warmte, stijver en slagbestendiger (increased impact resistance) dan standaard PETG-filament. Een voorbeeld van een product waarvoor dit materiaal geschikt is op te 3D printen, is een houder voor een raamuitzetter; sterkte en uitstraling zijn hierbij van belang.

Materialen die gebruikt worden bij SLA printen

Draft Resin
Dit is snel te printen materiaal, vooral geschikt om series 3 tot 4 maal sneller te kunnen 3D printen. De nauwkeurigheid is acceptabel, vooral geschikt om snel een aantal iteratiestappen te maken.
Tough Resin
Een materiaal waarmee ABS benaderd wordt, geschikt om functionele prototypes te 3D printen; sterk en breekbestendig.
Rigid Resin
Een materiaal met een glasvulling om een hogere stijfheid te krijgen en een mooie afwerking. Verder is het geschikt om dunne wanden en fijne details te 3D printen.
Grey Pro Resin
Dit materiaal heeft een hoge precisie. Het is maatvast, geschikt voor conceptontwerp en functionele prototypes. Speciaal voor het 3D printen van onderdelen die vaker gebruikt en getest gaan worden.
Durable Resin
Dit materiaal is geschikt om Polypropylene (PP) na te bootsen, het heeft een lage elasticiteit modulus en hoge impactsterkte. Verder is het een glad glanzend materiaal met een mooi afgewerkt effect bij het 3D printen.
High Temperature Resin
Een materiaal wat een hoge temperatuur aan kan, geschikt voor applicaties die hoge temperaturen moeten weerstaan. Bijvoorbeeld voor het 3D printen van Mold Prototyping.
Elastic Resin
Een materiaal wat flexibel is, ongeveer 80 shore, om producten te 3D printen die flexibel moeten zijn. Toepassing bijvoorbeeld voor afdichtingen voor behuizingen.

Machinepark van JVS-3D

3D Printers FDM
Zortrax M200; Single Extruder / Bouwvolume 200 x 200 x 185 mm
Raise3D N2 plus; Dual Extruder / Bouwvolume 300 x 300 x 610 mm
Raise3D E2; Dual Extruder / Bouwvolume 330 x 240 x 240 mm
Stacker S4; Four Extruder / Bouwvolume 345 x 525 x 655mm
Builder Extreme 1000 Pro; Dual Extruder / Bouwvolume 700 x 700 x 820 mm
Raise Pro 3 met Hyper FFF; Dual Extruder / Bouwvolume 300 x 300 x 300 mm
RatRig 500; Single Extruder / Bouwvolume 500 x 500 x 500 mm
Bambu Lab Carbon X1; Single Extruder / Bouwvolume 256 x 256 x 256 mm
Voron 2.4; Single Extruder / Bouwvolume 350 x 350 x 350 mm

3D printer SLA
Formlabs Form3: Bouwvolume 145 x 145 x 175 m

3D printen: Wat levert u aan?

Digitale bestanden om direct in 3D te printen kunnen worden aangeleverd in de volgende bestandsformaten: 3MF (3D Manufacturing File), STL (StereoLithografphy), OBJ (wavefront) en OLTP (OLT printing file), Step. Heeft u een ander bestand; neem dan contact op om te informeren naar de mogelijkheden. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze bestandsformaten te uploaden via het contactformulier, u kunt deze via de mail sturen.
Als u alleen de beschikking heeft over een 2D tekening, schets of afbeelding is dat geen probleem! JVS-3D kan uw idee omzetten in een 3D ontwerp, geschikt om te 3D printen. Bijna alles is printbaar. Via het contactformulier kunt u de volgende bestanden uploaden: PDF, JPG, PNG, DXF of DWG.
Aanvragen van meer informatie of uploaden van bestanden zie: contact.

3D printen: Wat kost het?

Hieronder vindt u uitleg over de tarieven van 3D printen.
De tarieven zelf vindt u onder Tarieven. Voor het aanvragen van een gedetailleerde offerte, uploaden van bestanden of andere vragen: contact.

Materiaalkosten
De meest toegepaste materialen om mee te 3D printen zijn PLA, ABS en PETG, qua prijzen liggen deze niet ver uit elkaar.
Daarnaast berekenen we de energiekosten en afschrijvingskosten, al deze kosten worden samengevoegd bij de berekening van de kostprijs voor het 3D printen. De exacte prijs is afhankelijk van de mate van opvulling en benodigde support materiaal.
Deze prijs is op basis van een goed aangeleverde, digitale 3D tekening (voor specificaties hiervoor zie 3d printen/).
Opstartkosten
Om te kunnen 3D printen moet de printer voorbereid worden. Denk hierbij aan het laden van het filament, schoonmaken en klaar maken van het print oppervlak. Als u meerdere prints heeft die uit hetzelfde materiaal bestaan en op het zelfde print platform passen betaalt u maar 1x opstart kosten.
Verzendkosten
Als wij uw opdracht op moeten sturen rekenen wij daarvoor de verzendkosten door.